Futbolun Kraliçesi

5 Mart 2015

Aydın’lı olmasına rağmen Bolu'lu gibi davranan bizden biri olan Karaçayır da gösterdiği başarılı performansla tüm takımların takdirini alan futbol hakemi Bendegül Ercan Bolu Objektif dergisinin Nisan 2015 sayısına konuştu. Hakem babanın kızı olan Bendegül Ercan hakemliğinin yanı sıra hem okulunu okudu hem de birçok öğrenciye ders vererek başarısına katkı sağladı. Bendegül Ercan diğer boş vakitlerinde de yorulmayıp dans eğitmenliği konusunda bir çok genç arkadaşına ders verirken bir taraftan da Bolu’da eğitim görmesiyle yaptığı çalışmalarla ailesine destek oldu. Başarısına başarı ekleyip merdivenleri bir bir çıkmayı başaran Ercan hakem röportajında da bilinmeyenleri Bolu Objektif dergisine anlattı.

HAKEMLİĞE NASIL BAŞLADIN?

Ben üniversite için Bolu’ya geldim, ilköğretim matematik öğretmenliğine, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ni kazandım ve burada ilk senemde de hakemliğe başladım. Belki babamdan etkilenmişimdir, ancak hakemlik ilgi duyduğum ve sevdiğim bir meslek. Başvurumu yaptım, burada yani Bolu’da hakemlik kursu açılmıştı, 3 günlük bir kurs sonucunda bir sınav olduk, sınavdan yüksek bir puan aldım ve böylece haftanın ilk maçına da ben çıktım.

İLK MAÇTA NELER YAŞADIN?

 İlk maça çıktığımda tabii ki sıkıntı yaşadım,  çünkü pratik ile teorik çok farklı, onu gördüm.  Teorik derslerim çok iyiydi ancak hiç pratiğim  yoktu. İnanılmaz heyecanlıydım, bayrak  kaldırıyorum ellerim titriyor, çok garip bir şey.  İzlediğimiz gibi bir şey değil, hakem olmak çok  farklı, futbolda çok farklı. Ben futbol da  oynadım, profesyonel olmasa da amatör olarak  yaptım. İlk sahaya hakem olarak çıktığımda  şunu anladım, futbolu oynamakla futbolu  oynayanı yönetmek çok farklı bir şey. İkisi arasında çok ince bir çizgi var. Çizgiyi iyi ayarlayabildiğiniz zaman iyi bir futbol hakemi olabilirsiniz. Bunu zamanla anladım, biz ilk aday hakem olarak başladığımız için tüm Türkiye’de maçlara çıkabiliyorduk, o zaman federasyonun lisanslı hakemi olmadığımız için. Aydın’a gittiğimde ben 2 tane maça çıktım, babam beni izleyecekti. Maçtan önce babam benle şöyle bir konuşma yaptı:  “Ben şimdi senin maçını izleyeceğim, maç sonunda kızım senin bu işe yeteneğin yok, boşuna insanların hakkını yeme ya da diyeceğim ki; kızım sen bu işte ileriye gidebilirsin.” Ben maça çıktım ama ofsayt yanlışları yapıyorum, taçları kaçırıyorum, dedim ki bitti, benim hakemliğim bitti, maçı katlettim. Maçtan çıktım, babam bana dedi ki: ‘’Yan koşuların ne kadar güzel, çok beğendim’’ dedi. Ben yaptığım hataları söyleyince, “Onlar zamanla düzelecek, o hataları herkes yapar” dedi ve çok kısa sürede maçlarda hata yapa yapa, yapmamayı öğrendim. Bir önceki yaptığım hatayı, bir sonraki maçta yapmadım. Şimdi ise nadirdir yaptığım hatalar. Maç sonucunu etkilemeyecek şekilde, insanızdır, istemeden yapılan hatalar tabi ki vardır. Yani hakemlik serüvenim bu şekilde başladı.

HAKEMLİKTE HEDEFİN NE?

Maçlara yardımcı ve orta hakem olarak çıkabilmekteyim, klasmanlara bu ilden sonra ayrılıyoruz. Ben yardımcılıkta yükselmek istiyorum. Hedefim Türkiye’de Süper Lig’de maç yönetmek. İlk hedefim bu, daha sonra UEFA Kupası ve Dünya Kupası’nda ülkemizi bayan hakem olarak temsil etmek. Ayrıca hakemliğimin bölümüne ve okuduğum matematik bölümüme ikisinin birbirine olan katkısından dolayı çok inanıyorum, biraz sayısal zeka gerektiriyor hakemlik. Maçlarda o yönetim duygusunu kazandığımız için, ben staja gittiğimde de, sınıfa girdiğimde de hiçbir sıkıntı yaşamıyorum öğrencilere hakimiyet konusunda. Çünkü biz burada da küçüklerin maçlarına çıkıyoruz. O maçlarda eğitimcilik ruhumuzu kullandığımızda hakemlik iyi yapılıyor. Hakemlik şunu gerektiriyor; ilerisi için iyi bir meslek, aile hayatı diyor.

KÖTÜ TEZAHÜRET HAKKINDA NELER DİYECEKSİN?

 Bayan olarak maçlara çıktığınızda, oyuncu,  yedek kulübesi, seyirci bazında küfür ve kötü  tezahürat yüzde 60 oranında azalıyor. Neden  derseniz, oyun esnasında biri küfrederse, bana  dönüp özür diliyor, pozisyona sinirlenip kötü  kelime kullanan futbolcu beni fark ettiğinde  utanıyor ve özür diliyor. Aynı şekilde  antrenörler, seyirciler, bir bakıma bir bayan  hakem olduğunda daha dikkatli davranıyorlar.  Bizim orada olmamız bir de o maçı hatasız ya  da en az hatayla bitirdiğinizde çok güzel tepkiler alıyorum, galip ve mağlup olan takımdan. Bu da bizleri oldukça mutlu ediyor.

BOLU İL HAKEM KURULU’NUN PAYI BAŞARINDA NEDİR?

Gelişimim için Bolu İl Hakem Kurulu’na teşekkür ediyorum, çünkü ben hakemliği Bolu’da öğrendim, onlar sayesinde öğrendim. Destekleri için teşekkür ediyorum.

BAYANLARA HAKEMLİK ÖNERİN OLUR MU?

Futbol erkek işi değil, futbolu bayanlar oynayabilir de hakem de olabilir. Hakemliğe ilgisi olan herkesi teşvik ediyorum. Şu an federasyondan on-line başvuru yapıp, bulundukları ilde kurslara katılıp hakem olunabilir. 15-16 yaş grupları ilgi ve merakları varsa öneriyorum. Tepkiler almıyor değilim bayan olduğum için niye bu işi yapıyorum diye ancak mesleğimi seviyorum, biraz gamsız olmak, biraz duygusallıktan uzak durmak lazım. Sahaya mutlak güler yüzle çıkarım. Uğurum var inandığım, babamın düdüğü ve babamın bana aldığı saat. Hala onları kullanıyorum ve uğuruna inanıyorum.

Kaynak: boluobjektif.com

 




  

3928 kez okundu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

Yorum ekleyebilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor
  • Yorumcuların Dikkatine...
  • İmlası çok bozuk,
  • Büyük harfle yazılan,
  • Habere değil yorumculara yönelik,
  • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
  • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
  • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen yorumlar
  • KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
  •  
  • Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
0.072261095046997