HANGİ TAKIM LİGİ NEREDE BİTİRİR ?

5 Eylül 2014

Anadolu takımlarının en çok savaş verdiği, kesin yargıların olmadığı, her sene farklı iddialı takımların olduğu, bazı takımları siyasetin desteklediği bir lig PTT 1. Lig. Özellikle son birkaç senede yapılan transferler, müthiş mücadelelerle insanların ilgisini çekmeye başladı.

Anadolu takımlarının en çok savaş verdiği, kesin yargıların olmadığı, her sene farklı iddialı takımların olduğu, bazı takımları siyasetin desteklediği bir lig PTT 1. Lig. Özellikle son birkaç senede yapılan transferler, müthiş mücadelelerle insanların ilgisini çekmeye başladı. Öyle bir lig düşünün ki bazı takımların iki oyuncuya verdiği ücreti bazı takımlar tüm takıma veriyor. Bu sene her seneden daha özel, daha güzel, daha heyecanlı bir lig olacağa benziyor. Lig başlamadan kimsenin yapmadığını yaptık ve PTT 1.Lig’deki 18 takımı geniş geniş ele aldık. Bu yazılarla ilgili geneli pozitif olmak üzere birçok eleştiri aldık. Yazılarımızı okuyup değer veren herkese teşekkür ediyoruz.  Bir de genel olarak kendi gözümden PTT 1.Lig’in tamamını ele alayım dedim. Ligi ele alırken üç bölüm olarak planladım. Bu bölümler "Zirve Adayları, Sürpriz Yapabilecekler ve Sıkıntı Yaşayacaklar" olacak. Tabi ki bunlar naçizane benim görüşlerim, ne kadar doğru çıkacağını zaman gösterecek.

ZİRVE ADAYLARI

       Güçlüler bölümüne normal şartlarda altı takım yazmamız daha mantıklı olsa da daha çok takım yazmak gerekebiliyor. Öyle bir ligdeyiz ki her sezon 10 takımın şampiyonluk iddiası oluyor. Ben bu bölüme Kayserispor ile başlamak istiyorum.

       Kayserispor geçtiğimiz sezon bazı yanlışlar yapılarak sağlam kadrosuna rağmen küme düştü. Bu sene Ertuğrul Sağlam’ın yardımcılarından Mutlu Topçu’yu takımın başına getirdi. Öyle bir takım düşünün bu ligde Bobo, Nobre, Turgut Doğan Şahin, Hakan Arıkan, Berkay Can Değirmencioğlu ve diğerleri. Say say bitmez. Resmen yıldızlar karması. Takımın borcu yok, stat zemini, tesis vs. sıkıntısı da yok. Paralar tıkır tıkır yatıyor. Hatta Bobo ve Nobre’nin toplam maaşlarının 6 milyon TL olduğu bir kulüp. Şu anda sıkıntısız olmaları ve her şeyin tıkırında olması Kayserispor’un benim favorim olmasını sağlıyor. Ligde şu anda en rahat takım olarak değerlendiriyorum.

       Bildiğimiz Ankaraspor oldu Osmanlıspor. Kulübün adı Osmanlı, hocanın adı Osman, başkanın adı Osman. Stadın isminin de Osmanlı Stadı olacağı söyleniyor. Çok Osman'lı oldu Osmanlıspor. Geçen sene play offlarda kaybeden Osmanlıspor, bu sene Osman Özköylü ile yola devam ediyor. Yeni transferleriyle hedeflerinin direkt Süper Lig olduğu belli. Ahmet Şahin, Ahmet Görkem Görk, Muhammet Reis, Erdal Kılıçaslan, Soro, Ragıp Başdağ gibi isimler say say bitmez. Hele bir de forvetlere bakın. Mehmet Yıldız, Serdar Deliktaş, Şaban Genişyürek, Emrah Metoğlu. Şaban ve Emrah’ı ligdeki en az 10 takım ilk 11’de oynatır. Ama bu takımda yedek kalacaklar yüksek ihtimalle. Osmanlıspor’un bu sene hedefine ulaşabileceğini düşünüyorum.

       Gaziantep Büyükşehir Belediyespor takımın başına Nurullah Sağlam’ı getirdi. Fatma Şahin’in de destekleriyle güzel bir takım oluşturuldu. İngiltere Premier Lig’den PTT 1.Lig’e forvet geldi, düşünün gerisini. Shola Ameobi. Katkısı ne olur bilinmez ama transferi FIFA’nın resmi twitter hesabında haber oldu. Yine Çağdaş Atan, İbrahim Kaş, Sertan Vardar, Azeri Javadov, Ben Yahia gibi isimler mevcut. Sağ bekleri biraz zayıf gibiydi Antep temsilcisinin. Maddi sıkıntı yok ama taraftar da yok. Nurullah Sağlam’ın pasa dayalı taktiğinde Gaziantep BBSK’nin üst sıralarda yer bulabileceğini düşünüyorum.

       Şanlıurfaspor iki sezondur güzel paralar döktü bu ligde. Ama bir türlü istenilen başarıyı sağlayamadı. Geçen sezon alternatif oyuncu sıkıntısı çeken Şanlıurfaspor bu sezon bol alternatifli bir kadro kurdu. Fevzi Elmas, Tello, Abdulkadir Özgen, Zenke, Kemal Tokak, Göksu ve Gökhan gibi oyunculara sahip olan Şanlıurfaspor takımın başına Cihat Arslan’ı da getirerek şampiyonluğun adayı olduğunu gösteriyor. En büyük sıkıntıları stat zemininden dolayı bazı maçları yakın şehirlerde oynayacak olmaları.

       Açıkçası ben bu dört takımdan ikisinin ilk ikiye gireceğini düşünüyorum. En güçlü adaylarım ise Kayserispor ve Osmanlıspor. Yine Gaziantep Büyükşehir Belediyespor ve Şanlıurfaspor’un da ilk ikiyi zorlayacağını düşünüyorum. Yine ligde ne olacağı belli olmaz, diğer güçlüleri de yazalım biz.

       Antalyaspor, geçtiğimiz sezon takımdaki oyunculara, gelen teknik adamlara bakıldığında küme düşmesi imkansız gibi duran takımlardandı. Geçen sezon bayağı borçlanan Antalyaspor’da bu sene de sanki risk alındı ve daha çok borca girildi. Takımın başına Engin Korukır’ı getiren Antalyaspor'da Fornezzi, Lokman Gör, Boum, Diarra, Gökhan Karadeniz, Şahin Aygüneş, Emrah Başsan gibi isimler dikkat çekiyor. Oyuncular gerçekten fazlasıyla kaliteli ama Antalyaspor’da sene içinde maddi sıkıntıların yaşanabileceğini düşünüyorum. Eğer bu sıkıntılar yaşanmazsa Antalyaspor başarılı bir takım olabilir.

       Adana Demirspor yönetimin belli olmamasından dolayı transfer piyasasına geç girenlerden. Takımın teknik direktörünü Ünal Karaman, sportif direktörünü Samet Aybaba yaptılar. Belediyenin de desteği takımın arkasında bildiğim kadarıyla. Piyasaya geç girseler de iyi girdiler. Serdar Kulbilge, Attamah, Ali Tandoğan, Hurşut Meriç, Alaattin Tosun, Beykan Şimşek, Hüseyin Kala ve Mulenga. Adana Demirspor’da bayağı para döktü gibi. İlk altının önemli adaylarından olacağını düşünüyorum.

       Samsunspor’u aslında ligin orta sıralarında olabilecek takımlardan olarak değerlendirmeyi düşünüyordum. Son gün yaptığı transferler bu konuda kararımı değiştirdi. Yine orta sıralarda bitirebilirler ama üst sıralar için tehlikeli bir rakip olacaklar. Mbilla, Umar, Adilovic, Recep Niyaz gibi hücum hattı gayet güzel olacak gibi. Kanatları çok iyi oldu Samsunspor’un. Stoper ikilisi çok iyi değil gibi. Samsunspor’da dikkat edilecek genç sayısı fazla. Furkan, Canberk, Doğan, Umar, Recep. Türk futbolunun geleceğini takip etmenizi öneririm.

SÜRPRİZ YAPABİLECEKLER

       ‘’Sürpriz yapabilecekler’’ bölümüne Karşıyaka ile başlamak istiyorum. Karşıyaka, genç ve başarılı teknik direktör Yusuf Şimşek ile yola devam ediyor. Karşıyaka, belki de ligin en iyi hücum hatlarından birini kurdu. Kahe, Ahmet Arı, Ofoedu, Juninho gibi oyunculara sahip olan Karşıyaka’nın aslında bekleri de fena değil. En büyük sıkıntı stoperde görünüyor. Stoperlerin uyumu Karşıyaka’nın kaderini belirleyecek. Eğer takım olabilirlerse üst sıraları zorlayabilirler. Karşıyaka’nın sıkıntılarından birisi kendi sahasında bir süre maç oynayamayacak olması.

 

       Adanaspor’da Levent Eriş ile yola devam ediyor. Ozan Tahtaişleyen, Abdullah Karmil, Tiago, Ergin Keleş, Fevzi Özkan, Fatih Şen gibi tecrübeli isimlere sahip olan Adanaspor’da beğendiğim nokta takımın iskeletinin sağlam olması. Bu ligde bence en önemli şey iskeletin sağlam olması. Ergin Keleş ve Murat Yılmaz ikilisinin performansı Adanaspor’un kaderini belirleyecek. Üst sıraları zorlayabilmelerinin çok zor olmadığını düşünüyorum. Adanaspor’un en büyük sıkıntısı Bayram Akgül ile taraftarların arasının limoni olması. Başarı isteniyorsa birlik olmak şart.

       Alanyaspor’un da yabana atılmaması gereken bir takım olduğunu düşünüyorum. Mehmet Altıparmak ile yola devam eden takımda transferler yapıldı. Cemil Vatansever, Emre Akbaba, Tomas Borek, Ayite, Efecan ve Burak gibi oyunculara sahip olan Alanyaspor’un as kadrosu bence fena değil. Geçtiğimiz sezondan bir çok oyuncusunu da takımda tutan Alanyaspor’da Ayite’den yüksek performans bekleniyor. Eğer takım olabilirlerse, bize pozitif futbol izletip geçtiğimiz sezonki Balıkesirspor gibi olabilirler.

       Proje takımı Altınordu’da sürpriz yapabilir. Her takım için zor bir rakip olacakları kesin. Geçtiğimiz seneden birçok oyuncuyla yola devam eden Altınordu, ligde yabancı transferi yapmayan tek takım. Yusuf Akyel, Rıza Efendioğlu, Tolgahan Acar, Serkan Göksu, Muhammet Yürükuslu, İbrahim Yılmaz, Halil İbrahim Tuna, Ozan Sol gibi isimleri takımda bulunduran takımın en önemli avantajlarından birisi büyük hedeflerinin olmaması. Tek amaçları pozitif futbol oynamak olan Altınordu, bunu avantaja çevirebilir ve bizlere sürpriz yaşatabilir.

       Ligin müdavimlerinden Boluspor’da fena kadro kurmadı. Takımın başına Reha Erginer’i getiren Boluspor’un hücum hattının iyi olması dikkat çekiyor. Yine orta sahası da hiç fena değil. Erdi Yokuşlu, İshak Çakmak, Serkan Yalçın, İsmail Haktan, Ali Dere, Emre Kılınç, Mbamba, Mini Zlatan Aleksandar Prijovic gibi isimleri kadrosuna katan Boluspor’da en büyük sıkıntı oyuncuların alternatifsizliği. Sakatlık vs. gibi durumlar çok yaşanmazsa Reha Erginer ile Boluspor sürpriz yapabilir

 

SIKINTI YAŞAYACAKLAR

       Ligimizin  horozu, birkaç senedir iyi ötmüyor. Biraz hasta gibi. Maddi sıkıntılar belini büküyor ama Denizlispor küme düşmüyor, direniyor. Bu sezon Özcan Bizati ile yola devam ediyorlar. İsmail Şahmalı, Veli Acar, Mustafa Keçeli, Emrah Bozkurt gibi tecrübeli oyuncuların yanında Şevki gibi parlayan gençler de var. Denizlispor’un da forvet ve forvet arkası sıkıntısı var. Aldıkları forvet pivot özellikli bir oyuncu gibi. Ne yapacağı aşikar. Denizlispor her zaman zor deplasman olsa da üst sıraları zorlayacağını pek sanmıyorum.

       Türkiyenin önemli değerlerinden Bucaspor’un kadrosu genel anlamda baktığımızda kötü değil. Ömer Kahveci, Batuhan İşçiler, Nsaliwa, Emin Aladağ, Zafer Çevik, Erkan Taşkıran. En büyük sıkıntıları bence forvette. İskender Alın’ın gol yükünü ne kadar çekeceğini merak ediyrum. Notu düşelim. Bucaspor’un gençlerini de seneye Süper Lig’de izleyebiliriz.

       Alt ligden gelip tutunma savaşı verecek takım Giresunspor. Çotanaklar Mehmet Birinci ile yola devam ediyorlar. Çok kötü kadro kurmadılar ama rakipleri iyi kadro kurdu. Ligde tutunmak onlar için zor olacak. Abwo, Muriqi, İsmail Dinler,Veysel Aksu gibi isimler mevcut. Takımdaki en önemli eksik yıldız oyuncu eksikliği gibi.

       Geçtiğimiz sezon mücadelesiyle (play-offlar dahil) Süper Lig’i en çok hak eden takımlardan birisi Orduspor idi. Üst lige çıkamadılar ve büyük maddi sıkıntılar olacağı belliydi. Önce transferler yapıldı, sonra hoca Fikret Yılmaz geldi. Transferin son gününe kadar transfer tahtasını açamadılar, lisansları çıkaramadılar. Lisanslar son gün çıktı. Yabancılara baktığımızda iyi isimler gibi. Takımın kadrosu oldukça geniş ama çok mu iyi isimler tartışılır. Özellikle gurbetçi Yasin’in performansını merak ediyorum. Sene içinde yaşanabilmesi muhtemel maddi sıkıntılardan dolayı Orduspor’un zor günler geçireceğini düşünmekteyim.

       Manisaspor, bu sezon sevenlerini üzecek gibi. Öyle transferler yapıldı ki plansızlık had safhada. Takımda sağ bek yok, orta sahada mükemmel bir bolluk var. Tahir hocayı getirdiler ne kadar katkı sağlayacağı muamma. Manisaspor ligde işi en zor olan takımlardan birisi. Allah yardımcıları olsun.

       Elazığspor, ligin başlamasına 1 ay kala hiçbir şeyin kesinleşmediği kulüptü. Birden hızlı hızlı transferler yapıldı. Birçok hocayla görüşüldü anlaşılamadı. Ama sonunda anlaşılan isim Ümit Özat oldu. Cangele, Bilica, Erdinç Yavuz, Murat Kayalı gibi isimler takıma kazandırıldı. Forvete Atilla Yıldırım alındı, eksiği ne kadar kapatabilir soru işaretleri var kafamda. Atilla şu anda o bölgede rakipsiz gibi bunu iyi kullanması gerekiyor. Alternatif diye alınan oyuncuların da çok iyi olmadığı göze çarpıyor. Sene içinde maddi sıkıntılar yaşanırsa, takım da olunamazsa Elazığspor bu lige elveda diyebilir. Manisaspor için temennimiz aynı şekilde Elazığspor içinde geçerli.

       Elimden geldiğince PTT 1.Lig’in 18 takımını kendimce kategorize ettim ve sizler için anlattım. Ama bunlar benim sezon öncesi kabataslak görüşlerim, kimse yanlış algılamasın. Ben Orduspor için sıkıntı yaşayabilir diyorum ama belki takım olunacak, bir hava yakalanacak ve ilk altı zorlanacak. Yine Adana Demirspor için güçlü dedim ama belki sene içinde maddi sıkıntı yaşanacak ve sıkıntıyı onlar çekecek. Yani sene içinde olacak gelişmelere takılmadan sadece ve sadece kendi gözümden görüşlerimi aktarmaya çalıştım.

       Çirkefliğin, sakatlığın, hakem hatalarının, kavgaların, dövüşlerin az; dostluğun, seyircinin, centilmenliğin bol olduğu bir lig izlemek dileğiyle. Keyifli okumalar…

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK

3346 kez okundu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

Yorum ekleyebilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor
  • Yorumcuların Dikkatine...
  • İmlası çok bozuk,
  • Büyük harfle yazılan,
  • Habere değil yorumculara yönelik,
  • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
  • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
  • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen yorumlar
  • KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
  •  
  • Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
1.3216631412506