İlk Yarının Ardından

5 Ocak 2020

16 Ağustos 2019 tarihinde Giresunspor Menemenspor arasında oynanan karşılaşma ile başlayan ve 29 Aralık 2019 tarihinde oynanan Altay Giresunspor karşılaşması ile biten TFF 1. Lig ilk yarısı kimi takımlar için hayal kırıklığı kimi takımlar için başarılı geçti.

16 Ağustos 2019 tarihinde Giresunspor Menemenspor arasında oynanan karşılaşma ile başlayan ve 29 Aralık 2019 tarihinde oynanan Altay Giresunspor karşılaşması ile biten TFF 1. Lig ilk yarısı kimi takımlar için hayal kırıklığı kimi takımlar için başarılı geçti.

İlk yarının tamamlaması ile Bolusporumuzun da yer aldığı ligde ilk yarı istatistikleri Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yayımlandı. İstatistikler, okuma becerisine sahip olanlar için çok önemli bilgiler ortaya koyar. Bu bilgilerin yorumu ise kişilerin tecrübe ve vizyonu ile değişiklik gösterir.

Neticede istatistik dediğimiz kavram yaşanan olayların sayısal olarak ortaya konmasıdır. Bu rakamlar okuyan kişilere göre farklılık gösterir. TFF 1. Lig istatistiklerini Bolusporumuz özelinde ve lig standartları ile kıyaslayacak olursak ortaya çıkan sonuçlar şu şekildedir; • Takımımızda en uzun süre sahada kalan futbolcumuz Rydell Poepon. Poepon 17 maçta toplam 1499 dakika sahada kalmıştır.

Bu rakam ile futbolcumuz ligin en çok sahada kalan 15’inci futbolcusu olmuştur. Futbolcumuz maç başı oynama süresi 88 dakikadır. Bu istatistik bizlere takımımızda bariz şekilde forvet eksikliği olduğunu göstermektedir. Çünkü düşen formuna rağmen Poepon sahada kalmaya devam etmiştir.

Demek ki yerine oynaması muhtemelen futbolcular teknik ekibin istediği seviyede bulunmamaktadır. • En uzun süre sahada kalan forvet oyuncumuz takımımızın en çok gol atan futbolcusudur. Poepon attığımız 14 gölün 6’sına imza atmıştır. Attığımız gollerin dağılımı ise şu şekildedir; Ayakla atılan gol 11, kafa golü 1, penaltı 1. Bu rakamlar ise bize bulduğumuz gollerin duran toptan olmadığını ve oyun sistemimizin orta kafa gol mentalitesi içermediğini göstermektedir.

Bu durumda teknik heyetin her kaliteli takım gibi topa hâkim olarak ve pas yaparak sonuca gitmek istediğini göstermektedir. Bu oyun anlayışı ise top kontrolü iyi, oyun içi reaksiyonu hızlı olan, hızlı düşünüp hızlı uygulayabilen oyuncular gerektirmektedir. Orta saha en önemli unsurdur bu oyun sisteminde. Orta sahamızın ortasına baktığımızda ise Cumali Bişi ve Dodo bu yapıya uygun değildir.

Cumali Bişi 6 numara pozisyonunda takımın açıklarını kapatan ve defansı rahatlatan görevini yaparken ileri uç atraksiyonlarında yeteri kadar yer almamaktadır. Dodo ise topu uzun süre ayağında tutması sebebiyle rakip için savunulması kolay oyuncu profilini sergilemektedir. 10 numara pozisyonunda asli oyuncu olan kaptan Bilal Kısa ilerleyen yaşı sebebiyle yeterli performansı gösterememiştir.

Bu arada Cumali ve Dodo takımımızda en uzun süre sahada kalan 2’nci ve 3’üncü futbolculardır. Bu durum teknik kadronun uygulamak istediği sisteme rağmen oyuncu kadrosunun uygun olmadığının göstergesidir. Ara transfer döneminin açılması ile kadroya katılan Arif Morkaya ve Emir Halilovic transferleri bu sistem için gerekli transferlerdir. İkinci yarıda Arif, Cumali ve Emir Halilovic üçlüsünün uyum sağlaması ile Osman hocanın oynatmak istediği sistem daha uygulanabilir olacak gibi duruyor. • Takımımız ligin ilk yarısında 2 galibiyet alırken bu 2 galibiyette iç sahada gelmiştir. 2 iç saha galibiyeti ile ligin iç saha galibiyet sıralamasında en son sırayı Adanaspor ve Karagümrük ile paylaşıyoruz. Dış sahada ise henüz galibiyetimiz bulunmamaktadır. İç sahada 2 galibiyet 4 beraberlik ile 10 puan alırken, deplasmanda 3 beraberlik aldık. Bu rakamlar ile dış saha galibiyeti olmayan 3 takımdan biriyiz. •

Kart sayılarına gelirsek takımımız 17 hafta sonunda 41 sarı kart 3 kırmızı kart görmüştür. Sarı kart ortalamamız 2,4. Kırmızı kart ortalamamız ise 0,17. Bu iki değerde lig ortalamasının altındadır. Bu değerlerle takımımızın sert müdahalelerde bulunmadığı ve mantıklı bir oyun müdahalesi yaptığı yorumunu ortaya çıkarmaktadır. Oyun içi eforun fazla olduğu ligimizde sahada eksik kalmanın yükü çok fazla olduğu düşünüldüğü zaman kırmızı kart sayımızda ki azlık ikinci yarıda da devam eder umarım. •

Oyun değişiklikleri sayısı ise bizlere ilginç bir durum ortaya koymaktadır. 17 hafta sonunda takımımız toplam 50 oyuncu değişikliği yapmıştır. 17 karşılaşmada toplam 51 oyuncu değişikliği bulunan bir takım 50 hakkını kullanması bizlere net bir mesaj vermektedir. Takım oyunu tutmak veya oyunu yakalamak için müdahaleye her maç ihtiyaç duymaktadır.

Peki bu ihtiyaç nelerden kaynaklanabilir; taktiksel değişiklikler veya kondisyon eksikliğidir. Bu noktada takımımız maçların son dakikalarında yorgunluğu gözlemlediğine göre yorumumuz kondisyon eksikliğindendir. Sezon başı çalışmalar bu konuda yetersiz olduğunu düşünürsek ara kamp dönemi bu konuda çalışmalar ile telafi etmeye fırsattır. İşini iyi bilen teknik ekibimiz bu konuda gerekli çalışmaya yapacaktır. Sonuç olarak zor bir ilk yarı geçirdik. Takımını karşılıksız seven ve onunla yatıp kalkan taraftarın üzüldüğü bir ilk yarı oldu. Boluspor isminin buralara layık olmadığı herkesçe kabul edilmiş bir gerçektir. İlk yarının olumlu bakılabilecek tek iyi yanı ise “ŞİMDİLİK” bulunduğumuz düşme hattının puan olarak yakın olmasıdır. Boluspor küme düşmez! Ancak bu durumun bir an bile olsa akıllara gelmesi hayatını fikstüre endeksli yaşayan, takımı yenilince üzüntüden uyuyamayan cefakâr taraftarı çok üzmektedir. İkinci yarı daha güzel bir yarı olması dileğiyle

Haber Ahmet Çetinli 

2119 kez okundu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

Yorum ekleyebilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor
  • Yorumcuların Dikkatine...
  • İmlası çok bozuk,
  • Büyük harfle yazılan,
  • Habere değil yorumculara yönelik,
  • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
  • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
  • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen yorumlar
  • KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
  •  
  • Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
0.053592920303345